Co dokáže vaječný bílek

Co dokáže vaječný bílek a jeho 40 bílkovin

Vaječný bílek

Vaječný bílek a co o něm víte

Vaječný bílek je úžasná potravina a to i pro pokožku. Vejce má nejvyšší biologickou hodnotu, čili obsahuje kompletní spektrum esenciálních aminokyselin. Vejce je považováno za zdroj velmi kvalitní bílkoviny. Ta je soustředěna z poloviny v bílku, který nás momentálně zajímá. Z druhé poloviny jsou pak bílkoviny i ve žloutku. V bílku se nachází přibližně 4 g bílkovin. Bílek neobsahuje žádný tuk.

Vaječný bílek

Vejce zejména žloutek obsahuje i další užitečné minerály a vitamíny B1, B2, B5, B12, Biotin, kyselinu listovou, vitamín D, Lutein a fosfor. Vejce je nezastupitelnou složkou v naší stravě má vysokou energetickou hodnotu. Kromě toho, že je to kvalitní potravina pro růst a vývoj, působí jako prevence rakoviny i srdečních chorob. My se dnes však zaměříme na jeho neuvěřitelnou a přitom málo využívanou schopnost nás omladit. Můžeme používat každý den v domácí péči o pleť a vlasy. Na vlasy to bude žloutek a na pleť bílek. Určitě ho tedy vyzkoušejte podle videa Tajemství liftingu odhaleno. Ukazuji v něm jak použít blánu, kterou přiložíte podle návodu pod oči. Zbytek bílku, který nám vždy zbyde ve vajíčku, natřete na obličej. Trik je v tom, že si nanesete bílek a necháte zaschnout vleže. Důvod je jasný, potřebujeme, aby se naše pleť vypnula a byla bez vrásek. Bílek skvěle vypíná a pokud budeme mít vrásk\, protože gravitace se nedá obejít, tak samozřejmě budou zvýrazněné. Vejce si samozřejmě vybíráme co nejkvalitnější. Značka ideál je: domácí zdroj. V každém případě si musíme uvědomit, že to co slepice sezobou, pak naleznete nejen v jejich mase, ale i ve vejcích.

Bílek představuje asi dvě třetiny hmotnosti vejce. Asi 30 ml bílku je obsah v jednom vejci o hmotnosti zhruba 55 až 60 g. Další část, kterou tvoří bílek je samozřejmě voda. Poměr vody a bílkovin je asi 8 : 1. Z tohoto důvodu můžeme bílek pokládat za vodní roztok bílkovin. Nalezneme zde až 40 druhů bílkovin ostatní jsou pak minerální látky a sacharid. Vajíčko má pH kolem 7,6 – a po snesení se postupně zvyšuje, tedy stává se zásaditý. Anuluje nebo sráží se při 60° z toho důvodu se po působení naší bílkovinné masky omíváme vlažnou vodou. Pro zajímavost bílek vlastně obklopuje žloutek ve 4 vrstvách

Určité proteiny mají enzymatické vlastnosti i antibakteriální účinek. Část nazývaná Lysozym, je protein který má baktericidní účinky u některých mikroorganismů a u některých zase bakteriostatické. U vajíček které jsou dlouhodobě skladované ztrácí tento protein svoje antibakteriální vlastnosti. Proto je nutné jíst vajíčka čerstvá a neskaldovat je dlouho. Nepříjemný pukavec dokáže zamořit kuchyň během okamžiku.

Márte chuť na jinou masku z domácích zdrojů? A co takhle jogurt s medem? Víte proč je tak účinná tato jogurtová maska?