Celerová šťáva a její výhody nejen pro krásu
Celerová šťáva je zelená, plná antioxidantů, snižuje “špatný” cholesterol, má vysoký obsah vitamínů a minerálů. A ještě můžu přidat. Zlepšuje trávení potravin, posiluje kosti a to má téměř nulový obsah vápníku.
Řapíkatý celer konečně získává hodnocení, které si zaslouží. Copak to spustilo takovou závislost na celerové nati? Samozřejmě že jeho účinky na zdraví. Vypít celerový džus na lačný žaludek, má velmi pozitivní důsledky a proto se stal celer nejznámější hvězdou supermarketu.
Pojďme si o celerové šťávě něco říci. Neexistuje snad důvod proto ho nepít! Má jen samé výhody! Je možné ho pít čistý, ale samozřejmě ho můžeme smíchat i s dalšími přísadami. Jednou z nich je například jablko a jmenujme i zástupce bylinek. Sem patří koriandr, jako parťák celeru. Kdo zná a používá např. z thajské kuchyně. S celerovou šťávou velmi chutné a ještě podpoří synergicky účinek. V tomto případě je to při detoxifikaci těžkých kovů.
Výhody pití celerové šťávy jsou dnes potvrzené nejen pro uzdravování našich střev. Zabíjí viry a zároveň bojuje i s chronickým onemocněním, takže prakticky důvod pít celerovou šťávu je pro každého a každý den. Já jsem ho osobně začala pít v kombinaci s citrónovou šťávou, jablkem a právě koriandrem, již před několika lety. Opravdu mi to velmi pomohlo. Měla jsem diagnostikovanou intoleranci pšenice, některých dalších škrobů a pár druhů potravin (stará známá sója např.). Tzv. „leaky gut“, prosakující střevo. Znamená to, že jsem se zaměřila hlavně na uzdravení střev.
Pokud po ránu nemáte chuť a nezahájíte svůj úspěšný den celerovou šťávu, tak si s tím nedělejte starosti můžete ji vypít i později během dne. Stále bude mít příznivé účinky. Klíčem je pít ji v době, kdy jste neměli v žaludku pevné jídlo. Proto já začínám pitím této šťávy ráno, protože to je nejoptimálnější čas. Pití celerové šťávy ráno zároveň posílí trávení jídla i po zbytek dne. Kombinace s jablkem a citrónem neruší způsob vstřebávání živin z celeru.
Všechny šťávy, ať už je to celerová nebo jiná či směsi se tráví a lépe vstřebávají na lačný žaludek. V současné době můžete přidat i zázvor, který je také spoluúčinkující činitel.
Celerová šťáva je zelená, plná antioxidantů, snižuje “špatný” cholesterol, má vysoký obsah vitamínů a minerálů. A ještě můžu přidat. Zlepšuje trávení potravin, posiluje kosti a to má téměř nulový obsah vápníku.
Řapíkatý celer konečně získává hodnocení, které si zaslouží. Copak to spustilo takovou závislost na celerové nati? Samozřejmě že jeho účinky na zdraví. Vypít celerový džus na lačný žaludek, má velmi pozitivní důsledky a proto se stal celer nejznámější hvězdou supermarketu.
Pojďme si o celerové šťávě něco říci. Neexistuje snad důvod proto ho nepít! Má jen samé výhody! Je možné ho pít čistý, ale samozřejmě ho můžeme smíchat i s dalšími přísadami. Jednou z nich je například jablko a jmenujme i zástupce bylinek. Sem patří koriandr, jako parťák celeru. Kdo zná a používá např. z thajské kuchyně. S celerovou šťávou velmi chutné a ještě podpoří synergicky účinek. V tomto případě je to při detoxifikaci těžkých kovů.
Výhody pití celerové šťávy jsou dnes potvrzené nejen pro uzdravování našich střev. Zabíjí viry a zároveň bojuje i s chronickým onemocněním, takže prakticky důvod pít celerovou šťávu je pro každého a každý den. Já jsem ho osobně začala pít v kombinaci s citrónovou šťávou, jablkem a právě koriandrem, již před několika lety. Opravdu mi to velmi pomohlo. Měla jsem diagnostikovanou intoleranci pšenice, některých dalších škrobů a pár druhů potravin (stará známá sója např.). Tzv. „leaky gut“, prosakující střevo. Znamená to, že jsem se zaměřila hlavně na uzdravení střev.
Pokud po ránu nemáte chuť a nezahájíte svůj úspěšný den celerovou šťávu, tak si s tím nedělejte starosti můžete ji vypít i později během dne. Stále bude mít příznivé účinky. Klíčem je pít ji v době, kdy jste neměli v žaludku pevné jídlo. Proto já začínám pitím této šťávy ráno, protože to je nejoptimálnější čas. Pití celerové šťávy ráno zároveň posílí trávení jídla i po zbytek dne. Kombinace s jablkem a citrónem neruší způsob vstřebávání živin z celeru.
Všechny šťávy, ať už je to celerová nebo jiná či směsi se tráví a lépe vstřebávají na lačný žaludek. V současné době můžete přidat i zázvor, který je také spoluúčinkující činitel.
Protizánětlivý účinek celeru je neuvěřitelný. V boji proti zánětlivému procesu v těle nejen díky magnéziu, které pomáhá relaxovat svaly a vitamínu B6, který snižuje hladinu homocysteinu v krvi (aminokyselina spojovaná se zánětlivým procesem, ale celer je dále naplněn více než 20 protizánětlivými antioxidanty. Tyto antioxidanty jsou fenolické flavonoidy, flavonoidy fytosteroly furanokumariny.
Jaké výživné látky tedy najdeme v celerové šťávě
v jedné dávce tedy celerové sklenice je cca 40 cal a zároveň velmi důležité minerály a vitamíny. Mezi ně patří A, K a C, B2 a B6 dále, betakaroten, kyselina pantothenová, molybden, folát, draslík, fosfor, magnesium, calcium a měď.
Všichni známe velmi dobře antioxidační účinky vitaminu C a flavonoidů, ale právě v celeru se najde mnoho více dalších antioxidantů, látek které nás chrání proti nežádoucímu oxidativnímu poškození našich buněk cév a orgánů.
Proč doporučuji pít celerový džus v tomto období je právě jedna z jeho největších výhod a to je jeho
- účinek na viry a bakterie
- snižuje vysoký cholesterol
- napomáhá upravit trávicí ústrojí
- má protizánětlivý účinek
- antioxidační účinek
- bojuje proti rakovinným buňkám
- posiluje kosti
- vyživuje nervový systém
- rozpouští vápenaté usazeniny
- chrání srdce
Je dobré zmínit i to, že kromě všeho již zmíněného si ihned po vypití zajistíte hydrataci. Nyní se ale pojďme spolu na jednotlivé výhody celerové šťávy podívat blíže:
Protirakovinné látky – opět v celeru najdeme několik složek, které pomáhají v boji proti formování rakovinných buněk. Dvě hlavní z těchto složek jsou acetylen a fenolová kyselina.
Ochrana srdečního svalu, kromě schopnosti vazodilatace cév dochází ke zlepšení cévního průtoku a zároveň snížení krevního tlaku. Kumarin v celeru napomáhá také ředění krve. Kumarin je používám jako prekurzor antikoagulantu, z léčiv znáte možná znáte pod názvem warfarin. Napomáhají preventivně zabraňovat tvorbě cévních sraženin a je to jistě varianta pro všechny, kteří potřebují dosáhnout tohoto výsledku.
Celer zároveň napomáhá čistit naši krev. Za normálních okolností jsou to právě ledviny, které filtrují odpad každý den. Pokud naše ledviny nefungují optimálně, krev se stává poměrně rychle toxická, to se projevuje různými symptomy a případným onemocněním. Zároveň minerální soli v celeru napomáhají udržet “tekutost” krve i lymfatické tekutiny zabraňováním jejich zahuštění. Díky obsahu vitaminů A a C, magnezia a velmi malého množství železa, je to také výborný zdroj látek pro výživu a obnovu červených krvinek.
Snížení cholesterolu. Celer napomáhá snižovat cholesterol, ten špatný, označovaný LD L, zvyšováním sekrece žlučových kyselin a tím podpora žluči. Podporuje tak trávení a vstřebávání tuků a cholesterolu. Ftalidy také snižují stresový hormon v krvi čímž dochází k vazodilataci neboli relaxaci cév a zlepšení průtoku krve.
Nervový systém. Bohatost minerálních solí určuje celer pro výživu nervového systému. Ty jsou stavební bloky pro neurotransmitery a podporují funkci neuronů.Bez nich jsou naše těla jako vybité baterky to znamená že můžete o celeru přemýšlet jako dobíjecí stanici. Apigenin v celeru také zvysuje přenos GABA a zjednodušeně můžeme říci, ze napomáhá k lepšímu spánku.
Alkalizace. Je to téma velmi oblíbené a dost ”in”. Právě výhoda celerového džusu je, že se jedná o jednu z nejlepších alkalizujících šťáv nebo drinků na planetě. Jak jsem již v minulém vysílání dávala tip na mojí alkalizující polévku, tak v tomto případě – celerová šťáva je drink číslo jedna a doporučuji denně a samozřejmě že polévka č. 2. I několikrát do týdne. Obsah velmi alkalických minerálních solích – minerálů a vitamínů celeru opravdu zajišťuje v těle ty výživné látky, které jsou potřebné k udržení zdravého pH. To má samozřejmě vliv na ochranu našich buněk v těle, snižování rizika srdečních onemocnění, ochranu minerálů v našich kostech a snížení zánětlivých procesů nebo projevů, zvyšuje náš imunitní systém a napomáhá k dosažení zdravé váhy.
Fakt ,že celerový džus účinkuje jako přirozené diuretikum nám také efektivně napomáhá se zbavovat rychleji toxinů a všech odpadních látek z těla a proto je velice vhodné pít tuto šťávu při jakýchkoliv dietách a detoxikacich.
Hojí trávicí ústrojí. Vlastně to je asi hlavní důvod, proč se celerový džus stal v posledních dobách trendem. Když je celer odšťavňován, uvolňuje velmi důležité výživné látky z vláken, které bychom normálně nebyli schopni strávit. A tyto výživné látky podporují optimální funkce trávicího ústrojí. Vyživují naše “hodné” bakterie ve střevě a uvolňují inervace, které mohly být poškozeny, jako výsledek nezdravého životního stylu.
Právě při konzumaci na prázdný žaludek celerová šťáva posiluje trávicí ústrojí a to je schopno lépe využít a absorbovat všechny účinné látky z jídla i během celého dne. Enzym z celeru napomáhá zvýšit obsah kyseliny chlorovodíkové v žaludku a tak ulehčuje trávení a zároveň vaše jídlo nezůstává v trávicím traktu, kde pak kvasí.
Rozpouští usazeniny vápníku – to se stává v případě kdy vápník vytváří v tkáních těla, v cévách nebo orgánech určité shluky, které ztvrdnou a narušují normální proces. Protože vápník je transportován cévami, mohou se kalciové pláty vytvořit téměř v jakékoliv části těla. Mnoho klientek se na mě obracelo s takovými bílými tvrdými útvary, které se formují pod povrchem pokožky v okolí očí. Právě zde se jedná většinou tyto kalciové útvary. Minerální soli celeru mají schopnost shluky vápníku uvolňovat. A to z různých míst a vlastně je rozpustit do podoby, která je pak v ledvinách určena pro vyloučení. Zabraňuje preventivně tvoření i ledvinových kamenů. Častá taková kalcifikace se nachází i v cévních stěnách.
Viry a bakterie. Bylo publikováno, že minerální soli v celerové šťávě mají antiseptický efekt proti růstu patogenů, v játrech vlastně v kontaktu s virem zničí jeho buněčnou membránu. Nezapomeňme na velmi silné antioxidanty fyto-látky, které opravdu mohou likvidovat viry i bakterie.
Posiluje kosti – I když celer neobsahuje vápník nebo téměř žádný, obsahuje sodík. A možná nevíte že právě sodík tvoří až 25% našich kostí. A která rostlina je nejlepším zdrojem přírodního sodíku v podobě minerální soli? Skvěle, celer samozřejmě! Nicméně pozor! Nezaměňujte příliš zvýšenou hladinu sodíku se solením, protože struktura a přírodní design minerální soli v celeru vyživuje kosti a udržuje je silné, ale to je naprosto odlišné od soli v jídle.
Protože je celer také úžasný zdroj vitaminu K1 napomáhá zvyšovat kostní hmotu nebo tkáň a může proto snížit i riziko fraktury krčku. Již jeden hrnek celerového džus zajistí vašemu tělu téměř stoprocentní denní dávku vitaminů K1 a klidně navyšte tuto dávku na dvojnásobek.
Vzhledem k jeho vysoce alkalizujícímu účinku je to další bonus pro naše kosti. Vzhledem k objemu vysoce kyselého jídla, které průměrný člověk zkonzumuje – pšenice, rafinovaný cukr, zpracovaná jídla, různá masa a tak dále, naše tělo potřebuje právě minerály z našich kostí (vápník, magnézium) a výsledkem je oslabení, zkřehnutí kostí a samozřejmě s tím spojené zvýšené riziko zlomeniny.
Jak si udělat celerovou šťávu? Je to vlastně velice jednoduché, ale nejdříve hlavní informace.
Ujistěte se, že celer je organický, vzhledem k tomu jak je dnes pěstován, je to zároveň i jeden z nejhorších zdrojů obsahu pesticidů a herbicidů, které se na něj sprejují.
Myslím, že to se zdravím nemá nic společného a nikdy by to nikdo nechtěl. Tak mi dejte vědět, jak jste na tom se sháněním celerové natě:( v této kvalitě.
Konzumovat je důležité denně ideálně až 0,5 l to odpovídá jednomu řapíkatému celeru.
Jak si připravit celerový džus doma záleží samozřejmě na vašem vybavení kuchyně. Máte několik možností můžete použít mixér nebo můžete použít odšťavňovač. Odšťavňovač je samozřejmě super pokud pracuje při nízkých otáčkách, takových 80 ot/min, tím se nevyvíjí vysoká teplotu a šťáva neoxiduje rychle. Samozřejmě většina odšťavňovačů pracuje v těch vysokých otáčkách, tak jenom pro informaci pokud použijete mixér, celou hlavici celerové natě dejte dovnitř a rozmixujte. Pak použijte filtrační papír na kávu a přefiltrujte toto jemné pyré nebo tu kaši, kterou jste vytvořili a nebo můžete i přes plátýnko. Hlavně vypijte okamžitě! Je nutné abyste celerovou šťávu nenechávali na delší dobu chcete-li prodloužit dobu použití přidejte citrónovou šťávu a případně limetku. Nejlepší je jak jsem již řekla pít na lačný žaludek ráno, ale pokud to nelze důležitější je ho vypít. Tak vám přeji úžasné trávení, boj proti virům a bakteriím a zlepšení celkového stavu vašeho organismu s pomocí tak úžasné zeleniny.